Könyvjelzők és megosztások

Friss topikok

  • Ágnes65: Kedves István! Hasznosnak találom az ötletet. Engem személy szerint érdekelne, milyen minimális b... (2011.12.01. 16:27) Indul a mindent becsomagolunk blog

Blog-partnerek

Stancolás

2012.03.02. 17:09 Vincze István


Olló helyett vágószerszám


Egyszer egyik megrendelőmet elvittem egy nyomdába, a lehetséges doboztípus kiválasztásához. Csak tátotta a száját ugyanazon dobozok kiterített és összehajtott változatainak láttán. Meglepődve jegyezte meg, nem is gondoltam volna, hogy ilyen bonyolult lesz ez, az üzletben már csak a kész terméket látja az ember. A végén megegyeztünk, nem olyan ördöngős az egész.

Így most folytatom a már korábban megkezdett sort a csomagolástervezés folyamatát érintő fogalmak tisztázásában. Egyszerűen bemutatom pár nyomdai kifejezés magyarázatát a csomagolás területéről, színesen illusztrálva. A prégelésről már beszéltünk, most a stancolás a következő. Sokan már ismerik ezeket a fogalmakat, de vannak, akiknek segít ez a kis útmutató.

A stancolás egy olyan folyamat, mely során különböző alakzatokat vágunk ki papírból vagy bármilyen nyomathordozóból. A célja többféle lehet.

Címkék esetében, ha az nem négyzetes vagy téglalap alakú, akkor nem elegendő a könyv- vagy kiadványnyomtatásnál használt vágógépek alkalmazása. Legyen az egyszerű kör vagy bonyolultabb alakzat, speciális vágószerszámot kell gyártatni, amely kivágja a nyomathordozóból a kívánt formát.

Dobozok vagy más papírból készült térbeli csomagolás esetén vágás (stancolás), hajtás (bígelés) és bevágás (riccelés) segítségével, illetve ezek szerszámainak, gépeinek alkalmazásával érhetjük el a kívánt térbeli formát. Ezen forma megvalósításához speciális szoftverek segítenek az összes méret, paraméter kiszámításában. A tervezőnek erre a kiterített vágási rajzra kell megterveznie a grafikát, hogy az térben stimmeljen és ezen felül jól is mutasson – segítve az értékesítést.







 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentbecsomagolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr354284827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása